Korets historie

Fra Halsnæs Avis - 18. april 2014


Af Kim Larsen


Halsnæskoret fejrer 50 år


Koret, som har skiftet navn flere gange undervejs, giver jubilæumskoncert i Gjethuset onsdag 30. april kl. 19



Egentlig har Halsnæskoret kun eksisteret i fem år, alligevel kan koret i år fejre 50 års jubilæum. Hvordan kan det gå til? Forklaringen følger.
I 1964 blev i Frederiksværk oprettet et kor under AOFs aftenskole. Koret, som fik navnet "Studiekoret", blev ledet af den blinde organist P. Rudolph.
Det fortæller Birthe Winther Olsen, som var med fra korets start. Og hun fortsatte i koret i både opgangs- og nedgangstider igennem 47 år, indtil hun selv satte punktum som 80- årig.
Inden da var hun blevet udnævnt til æresmedlem af koret.
Som det kormedlem med absolut største anciennitet har Birthe Winther Olsen påtaget sig opgaven at fortælle om korets historie til Gulvmåttens journalist. Den historie kunne sagtens fylde en hel avis, men der skal jo også være plads til andre ting.

Fra de første år i koret husker Birthe Winther Olsen bl.a. en svensk viseaften på Grand Hotel i Frederiksværk. Det var i 1967. Her medvirkede visesangeren Toni Vejslev, de lokale herrer Ove Kræfting og Anker Lund Jensen som 'Gluntarne', pigekoret fra Kregme Skole samt et sammenbragt orkester.
Der var 200 begejstrede tilhørere, står der i et gammelt avisudklip.
P. Rudolph tog i ca. 1970 til Jylland. Et par andre korledere fulgte, og der var lidt afmatning at spore.
Men så kom Anker Rasmussen til. Koret skiftede navn til Frederiksværk Korforening, og det blev senere til Frederiksværk-Koret. Anker Rasmussen tilførte koret rytmisk inspiration, og der kom også flere unge stemmer med.
I starten af 80'erne overtog organist Frede Wulf Andersen korledelsen og med ham fulgte mange kirkekoncerter, både med koret alene og med andre kor og musikere.
Ikke mindst en stor koncert i Frederiksværk Kirke med opførelse af Vivaldis "Missa Gloria" sammen med tre andre kor samt et orkester bestående af medlemmer fra DR's underholdningsorkester var en kæmpe oplevelse.
En tv-optræden blev det også til, da koret medvirkede i DR-programmet "Syng med Grethe Mogensen".


Jesper Frovin blev korets sjette dirigent:
"Jeg skal love for, at der blev fyret godt op under de 'gamle' i koret - en frisk dynamisk dirigent," husker Birthe Winther Olsen.
Det blev til mange rejser i både ind- og udland med Jesper Frovin ved roret i koret. F.eks. en tur til Paris i 1990, hvor koret gav koncert i Den Danske Kirke. Senere samme år var koret i Stockholm for at synge i Sct. Görans Kyrka og ved en Amnesty International-kongres.
Undervejs er det også blevet til adskillige nytårskoncerter på Københavns Rådhus samt optrædender i Tivoli.
En af de helt store oplevelser var i påsken for 10 år siden, da Frederiksværk-Koret var en del af ca 30.000 sangere i Danmarks-koret som sang med Placido Domingo og Inga Nielsen.
I 2009 tog koret konsekvensen af fusionen mellem Frederiksværk og Hundested kommuner og skiftede til sit nuværende navn "Halsnæskoret". Koret ledes i dag af Robin Kristiansen fra Hundested.
Birthe Winther Olsen har altså været med 47 af korets 50 år. Hun håber koret får en lang fremtid, for det er en dejlig fritidsinteresse at synge, og det giver mange gode oplevelser og venskaber.


Eller som det siges i dette vers fra sangen "Venskab", som koret har sunget ved mange lejligheder gennem årene:

Hvad er et venskab,
kan det forklares,
blikket som siger,
venner er vi.
Sjældent vi taler
om det vi kender,
vi bare ved det, ved det
venner vi altid er
(tekst: Ulla Hornborg)